Pretraživanje
Sistemac.srce.hr

Srce je, uvažavajući velike potrebe za informiranjem stručnjaka i drugih korisnika iz područja upravljanja računalno-komunikacijskim i informacijskim sustavima, odlučilo unaprijediti portal za sistem-inženjere, dostupan na adresi http://sistemac.srce... [više]

Helpdesk
14.01.11 21:14 - Kat: Aplikacije, Razno
Autor: Kruno Golubić

Postoji nekoliko načina na koji možete zaštiti svoje podatke. Ako govorimo o softverskoj zaštiti tu prije svega spadaju razni programi za izradu sigurnosnih kopija. To je ujedno i najbolji i najjednostavniji način osiguranja od slučajnog gubitka podataka. Postoje mnogobrojni programi koji omogućavaju izradu sigurnosnih kopija u pravilnim vremenskim razmacima ili, primjerice, odmah po promjeni sadržaja datoteke. Od raznih hardverskih ispada, kvarovi diskova i sl. možemo se osigurati upotrebom RAID polja, no RAID polja nisu od prevelike koristi kada se radi o slučajnom brisanju podataka.

U pojedinim situacijama, bez obzira na mjere predostrožnosti koje se poduzimaju, svejedno može doći do gubitka podataka, npr. brisanjem datoteke s uređaja koji se ne backupira ili formatiranjem USB sticka ili memorijske kartice.

Ako se osvrnemo na ranije Micosoftove operativne sustave, vidjet ćemo da je unutar MS-DOS-a od verzije 5.0 postojala naredba undelete pomoću koje se u nekim situacijama mogao napraviti povrat izbrisanih datoteka. Kasnije je u MS-DOS dodan Delete Sentry, koji se može smatrati prethodnicom Recycle Bin funkcionalnosti kakva postoji u današnjim verzijama Microsoftovih OS-ova. Jednako tako, postojala je i naredba unformat koja je služila za povratak podatka s formatiranog diska. Ove dvije naredbe originalno su bile dio programskog paketa PC Tools, a dio MS-DOS operativnog sustava postale su nakon što ih je Microsoft licencirao za upotrebu.

Najveća je vjerojatnost da će se obrisani podaci moći vratiti ako nije bilo nikakve aktivnosti na disku koja je mogla prouzročiti zapisivanje podataka na sektore čiji sadržaj želimo vratiti. Ovisno o vrsti datotečnog sustava i načinu na koji je došlo do brisanja podataka, povratak istih može biti jednostavan ili kompliciran, a u nekim slučajevima i nemoguć. U idealnoj situaciji trebalo bi onemogućiti svu aktivnost (pisanje) na disku na kojem je došlo do gubitka podataka.

Bez obzira na to koji program ili metodu za povratak izgubljenih podataka želimo primijeniti, postoje neke općenite smjernice kojih bi se trebalo pridržavati:

  • program za povrat podataka trebalo bi instalirati na particiju na kojoj nije došlo do gubitka podataka - u ovom slučaju mogu posebno korisnim pokazati tzv. recovery CD/DVD mediji koji omogućavaju pristup diskovima bez podizanja operativnog sustava čime se smanjuje rizik od neželjene aktivnosti diska. Recovery mediji su posebno korisni ako je došlo do oštećenja, tj. gubitka podataka na boot disku pa više nije moguće pokrenuti OS da bi se instalirao program za povrat podataka
  • treba smanjiti broj aktivnih programa, pogotovo ako se na particiji s koje želimo spasiti podatke nalazi swap datoteka
  • povrat podataka treba napraviti na neku drugu particiju ili na drugi uređaj (drugi disk, prijenosna USB memorija, ...)

Način na koji se provodi brisanje datoteke definirano je operativnim sustavom, načinom na koji je pokrenuto brisanje te datotečnim sustavom koji se koristi. Iako se danas na računalima koja imaju instaliran neki od novijih Microsoftovih operativnih sustava uglavnom koristi NTFS kao datotečni sustav, FAT je i dalje zastupljen, pogotovo na USB prijenosnim memorijama i memorijskim karticama.

Ako pogledamo najjednostavniju situaciju, a to je brisanje datoteke s diska koji ima FAT (File Allocation Table) datotečni sustav, vidjet ćemo da podaci i dalje ostaju zapisani na disku, a da se samo određeni prostor unutar FAT tablice označava kao slobodan te se na njega mogu zapisati novi podaci (datoteke). Točnije, umjesto prvog znaka imena datoteke stavlja se znak 0xE5 u heksadecimalnom kodu. Zbog toga, ukoliko nije bilo nove aktivnosti na disku, postoji velika vjerojatnost da će biti moguć povratak obrisanih podataka.

Slična je situacija i u slučaju NTFS (New Technology File System) datotečnog sustava, jedino što tamo dolazi do promjena u MFT (Master File Table) tablici. Unutar MFT zapisana je lokacija datoteke, a ako dođe do brisanja datoteke područje gdje se nalazi datoteka biti će označeno kao slobodno (Understanding Windows File Deletion).

Više informacija o mogućnostima povrata podataka pročitajte u e-knjizi Data Recovery Ebook, a kroz nekoliko sljedećih članaka pokušat ćemo vam prikazati neke programe i rješenja koja se mogu iskoristiti za povrat podataka. Ponekad je potrebno isprobati i nekoliko programa prije nego se podaci uspješno vrate. Neki programi će vam omogući povrat datoteka, drugi izgubljenih particija dok će treći pak imati objedinjenu i jednu i drugu funkcionalnost.

Kao što je već rečeno, u određenim situacijama moguće je napraviti povratak izbrisanih podataka. Budući da postoje situacije kada je mogućnost povratka obrisanih podataka vrlo nepoželjna, npr. u slučaju brisanja povjerljivih dokumenata ili prodaje računala, također ćemo se (u jednom od idućih članaka) pozabaviti i temom sigurnog brisanja datoteka, odnosno kako onemogućiti povratak obrisanih datoteka.
<- povratak na popis novosti

Random Tips&Tricks
20.04.10 - [Windows] Skrolanje cmd prozora bez miša

Ako želite skrolati cmd prozor bez korištenja miša, koristite sljedeću kombinaciju tipaka

[više]


sistemac.srce.hr

Marohnićeva 5
10000 Zagreb

Tel.: ++385 1 6165547
Fax: ++385 1 6165559