Pretraživanje
Sistemac.srce.hr

Srce je, uvažavajući velike potrebe za informiranjem stručnjaka i drugih korisnika iz područja upravljanja računalno-komunikacijskim i informacijskim sustavima, odlučilo unaprijediti portal za sistem-inženjere, dostupan na adresi http://sistemac.srce... [više]

Helpdesk
17.07.08 15:47 - Kat: OS-ovi, Aplikacije
Autor: Davor Šarić

Kao što već vjerojatno znate, Microsoft je nedavno omogućio za download Service Pack 3 final release za Windows XP operacijski sustav. Service Pack 3 (SP3) sadrži sve prethodne zakrpe objavljene od strane Microsofta samo što su ovdje zapakirani u jedan paket. Integracijom SP3 u vašu Windows instalaciju dobit ćete instalaciju sa svim zakrpama objavljenima do izlaska SP3. Na taj način nećete morati praktički ništa instalirati preko Windows Update po završetku instalacije Windowsa XP.

Postoje dva načina kako integrirati SP3 u Windows XP instalaciju i u ovom ćemo članku opisati oba.

1) prvi način za koji vam je potrebno:

- Windows XP instalacijski CD
- Microsoft Windows Service Pack 3
- program za prženje slike (image), npr. Nero
- program za ekstrakciju Boot slike sa CD-a, npr. BBIE

Drugi, više prilagodljiv način je integracija pomoću nLite programa za koji vam je potrebno:

- Windows XP instalacijski CD
- Microsoft Windows Service Pack 3
- program nLite

Prvi način:

Iskopirajte sadržaj Windows XP instalcijskog CD-a u direktorij, npr. C:\WINXP_CD

. Spremite instalaciju Windows XP SP3 u drugi direktorij npr. C:\WINXP_SP3, u komandnoj liniji pozicionirajte se u taj direktorij te raspakirajte instalaciju tako da izvršite sljedeću naredbu:

C:\> C:\WINXP_SP3\windowsxp-kb936929-sp3-x86-enu.exe -x

Instalaciju SP3 možete raspakirati i pomoću programa WinRAR ili nekog sličnog koji podržava *.zip arhive.

Za integraciju SP3 u Windows XP instalaciju izvršite sljedeću naredbu u komandnoj liniji:

C:\> C:\WINXP_SP3\i386\update\update.exe \
/integrate:C:\WINXP_CD


U direkoriju C:\WINXP_CD sada se nalazi instalacija Windowsa XP sa Service Packom 3 i nju je potrebno snimiti na CD. No, da bi CD bio bootabilan potrebno je prije snimanja izvući Boot sliku (image) sa Windows XP instalacijskog CD-a pomoću programa BBIE. Skinite i instalirajte program BBIE u po želji odabran direktorij, npr. C:\BBIE te potom izvršite naredbu pri čemu umjesto E: stavite slovo vašeg optičkog pogona:

C:\> C:\BBIE\bbie.exe E:

U BBIE direktoriju napravit će se Boot slika image1.bin. Otvorite Nero, izaberite CD-ROM (Boot) te pod Source of boot image datai Advanced stavite kako je na slici:Kliknite New, u kompilaciju stavite sadržaj direktorija C:\WINXP_CD te snimite CD.

Drugi način:

Instalirajte program nLite te ga pokrenite. Kliknite Next, na stranici Locating the Windows installation kliknite na Browse i izaberite optički pogon u kojem se nalazi Windows XP instalacijski CD te kliknite OK.Potom će vas program pitati gdje želite sačuvati instalacijske datoteke sa CD-a. Odaberite mjesto i kliknite OK.Izaberite direktorij, kliknite OK i program će početi kopirati sadržaj CD-a u direktorij.Kada kopiranje završi, kliknite na Next.Na stranici Task selection izaberite Service Pack i Bootable ISO te kliknite na Next (na ovoj stranici također možete prilagoditi Windows XP instalaciju tako da se Windowsi XP instaliraju s već podešenim nekim postavkama: možete integrirati neke druge zakrpe, npr. one koje su objavljene nakon izlaženja SP3, dodati drivere, možete navesti koje komponente Windows XP operacijskog sustava ne želite instalirati, automatizirati instalaciju, itd.Na idućoj stranici kliknite na Select, izaberite instalaciju SP3 koju ste preuzeli s Microsoftovih web stranica i program će početi s procesom integracije. Po završetku kliknite na Next.Na sljedećoj stranici možete odmah snimiti bootabilni CD ili stvoriti ISO image te ga snimiti na CD s nekim od programa za snimanje kao što je Nero. Ako želite odmah snimiti Windows XP instalacijski CD sa integriranim Service Packom 3 izaberite Direct Burn, upišite naziv CD-a i kliknite na Burn.Nakon što se snimi CD kliknite na Next i Finish.
<- povratak na popis novosti

Random Tips&Tricks
15.01.08 - [Linux] Kako otkriti najveće potrošače diska

Želite li vidjeti koliko mjesta unutar direktorija u kojem se nalazite zauzimaju poddirektoriji (bilo da se radi o korisničkim ili drugim podacima) u komandnoj liniji pokrenite slijedeću naredbu: du -s * | sort... 

[više]


sistemac.srce.hr

Marohnićeva 5
10000 Zagreb

Tel.: ++385 1 6165547
Fax: ++385 1 6165559